Όλος ο Μολιέρος σε μια ώρα

Όλος ο Μολιέρος σε μια ώρα

Προσεχώς

Περιγραφή βιβλίου

«Κυρίες και κύριοι, ήρθατε απόψε εδώ για να δείτε τέσσερις ηθοποιούς, εγώ είμαι ο ένας (Υποκλίνεται), ευχαριστώ για το χειροκρότημα, που θα σας γλυτώσουν από το να τρέχετε από το ένα θέατρο στο άλλο τα επόμενα είκοσι χρόνια για να δείτε όλα τα έργα του Μολιέρου… εντάξει, όχι όλα όλα, τα καλύτερα ας πούμε.

»Το Όλος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα το έχετε δει φαντάζομαι, έτσι; Εμάς μας δωροδόκησαν οι Γάλλοι για να σας παίξουμε το ίδιο με τα έργα του παιδιού με τα μακριά μαλλιά από το Παρίσι, με πρώτο και καλύτερο τον συγγραφέα αυτής της διασκευής που κέρδισε κι ένα ταξίδι στην πόλη του φωτός για να δει, λέει, αν έχει αλλάξει τίποτα από την εποχή του Ζαν Μπατίστ Ποκλέν… το πραγματικό όνομα του Μολιέρου. Είδατε; Ακόμα δεν αρχίσαμε και μάθατε το πρώτο πράγμα!

»Είναι αλήθεια ότι ο Γάλλος παίζεται λιγότερο από τον Άγγλο σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από τη Γαλλία φυσικά γιατί από σωβινισμό οι Γάλλοι… άστο καλύτερα. Άδικα, κατά τη γνώμη μας, γιατί είναι το ίδιο πλούσιος σε ιδέες και συναισθήματα μόνο που όλα γίνονται σε ένα σαλόνι σαν αυτό εδώ το σκηνικό στο οποίο θα δείτε να παρελαύνουν αγνές κοπέλες και φαντασμένες πρωτευουσιάνες, φιλάργυροι και αρχοντοχωριάτες, μισάνθρωποι, ασθενείς, πανούργοι υπηρέτες, δολερές σύζυγοι και αυταρχικοί πατεράδες, ευγενείς λωποδύτες και αγιογδύτες, γιατροί, πριγκίπισσες… και όλα αυτά σε μια ώρα. Το φαντάζεστε;

»Εντάξει, μερικές φορές μας παίρνει λίγο παραπάνω αλλά μην το κάνουμε θέμα τώρα. Το σε μια ώρα ακούγεται καλύτερο από το σε μια ώρα και σαράντα τρία λεπτά… Μήπως είχατε δώσει ραντεβού έξω από το θέατρο σε μία ώρα; Ξεχάστε το. Πάρτε τώρα τηλέφωνο πριν κλείσετε τα κινητά σας και πείτε του… Ξέρετε, αν από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουμε λιποθυμήσει κανένας από εμάς και χρειαστεί να κάνουμε κανένα διαλειμματάκι, δεν γλυτώνετε με λιγότερο από τρεις ώρες. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη περίπτωση. Κάποιος από τους υπόλοιπους τρεις μας να μην έχει έρθει, άνθρωποι είμαστε, και… (Εμφανίζεται ο δεύτερος ηθοποιός) μα να, έχει έρθει ένας τουλάχιστον, ας τον χειροκροτήσουμε τον άνθρωπο… έτσι μπράβο (Στον ηθοποιό) Είδες αν έχουν έρθει οι άλλοι; Όλοι εδώ; Πάλι καλά. Ξεκινάμε. Χαμηλώστε τα φώτα παρακαλώ.»

Μέχρι να παιχτεί το Όλος ο Μολιέρος σε μία ώρα εσείς πρώτοι από όλους μπορείτε να το διαβάσετε και όταν πάτε να το δείτε, να κάνετε ότι τα ξέρετε όλα.

Οι τέσσερις ηθοποιοί, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, δεν παίρνουν ούτε ανάσα για να σας παίξουν αποσπάσματα από τα πιο γνωστά έργα του Μολιέρου, όπως  Δον Ζουάν, Ταρτούφος και Ο κατά φαντασίαν ασθενής, από τα πιο κωμικά του, όπως Ο Φιλάργυρος,  Ο Αρχοντοχωριάτης, Οι φαντασμένες και Οι Σοφολογιότατες, από τα πιο παιχνιδιάρικα, όπως Ζωρζ Νταντέν και Ερωτικό πείσμα, από τα πιο γλυκά του, όπως το Σχολείο των γυναικών, από το άγνωστο σε πάααααρα πολύ κόσμο Η πριγκίπισσα της Ήλιδας (ναι, σιγά μην το ξέρατε) και από τα αριστουργήματά του, τον Αμφιτρύωνα και τον Μισάνθρωπο.

Περισσότερες πληροφορίες

Είδος βιβλίου

σαν στο θέατρο

Κωδικός: EN-MOLORA-GR. Κατηγορίες: , .

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα, θα θέλατε να προσθέσετε τη δική σας;

Κάντε την πρώτη κριτική για: “Όλος ο Μολιέρος σε μια ώρα”

*