Το παιδί Χόλντεν

Προσεχώς

Περιγραφή βιβλίου

Θεατρική προσαρμογή του «Φύλακα στη σίκαλη» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Δύο αδέλφια, ένας μικρός 6-8 ετών και ένας μεγαλύτερος, 10-12 ετών, των οποίων ο πατέρας είναι ηθοποιός, εξαιτίας μιας αιφνίδιας υποχρέωσης της μητέρας τους, αναγκάζονται να συνοδεύσουν τον μπαμπά στη δουλειά του και να παρακολουθήσουν μια παράσταση στην οποία παίζει. Επειδή όμως το έργο είναι για μεγάλους και δεν μπορούν να καθίσουν στις κανονικές θέσεις, ο πατέρας τους κανονίζει να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του έργου κρυμμένα στην αριστερή πλευρά των παρασκηνίων, ορατοί από τους θεατές.

Το έργο, που ο πατέρας τους έχει μεταφράσει και προσαρμόσει για το θέατρο, από τα πιο αγαπημένα του βιβλία, μιλάει για ένα νέο 17 ετών που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο μετά από μια νευρική κρίση την οποία είχε προκαλέσει η αποβολή του από το σχολείο.

Το δεξί μέρος της σκηνής είναι διαμορφωμένο ως δωμάτιο νοσοκομείου από το οποίο ο ήρωας περνάει στο κεντρικό μέρος της σκηνής όπου παίζει τα επεισόδια της τριήμερης περιπέτειάς του στο σχολείο και στη Νέα Υόρκη, μετά την αποβολή του. Δύο τεχνικοί σκηνής αλλάζουν τα σκηνικά των επεισοδίων όσο ο ήρωας μονολογεί στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου έχει επιστρέψει μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή του σκηvικού.

Τα παιδιά παρακολουθούν και σχολιάζουν τα δρώμενα. Άλλοτε συμπονούν και συμπάσχουν με τον ήρωα ενώ άλλοτε, όταν αυτός έρχεται αντιμέτωπος με τον μπαμπά τους, εξοργίζονται με τη συμπεριφορά του.

Και αν αναγνωρίζουν εύκολα τον πατέρα τους πίσω από τις μεταμφιέσεις των πολλών και διαφορετικών ρόλων που αυτός υποδύεται, δύσκολα αναγνωρίζουν πίσω απ’ όλους (πλην ενός) τους γυναικείους ρόλους την ίδια όμορφη νεαρή ηθοποιό. Αν ο πατέρας τους προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι όλοι οι ρόλοι που παίζει ο ίδιος είναι στην ουσία ένας, αυτός που στέκεται εμπόδιο στην πρόσβαση του ήρωα στην ωριμότητα, τη γνώση και τον έρωτα δηλαδή, και ότι όλοι οι γυναικείοι ρόλοι είναι στην ουσία ένας, αυτός της μητέρας, δύσκολα θα τον καταλάβαιναν.

Στο διάλειμμα, τα δυο παιδιά συναντούν στο μπαρ του θεάτρου το σκηνοθέτη της παράστασης, φίλο του πατέρα τους, που προσπαθεί να τους εξηγήσει ορισμένα κρυμμένα μηνύματα του έργου και τους δίνει μερικές πληροφορίες για το συγγραφέα του πρωτότυπου βιβλίου. Όσο απολαμβάνουν τα πατατάκια τους και τις πορτοκαλάδες τους, ο πατέρας των παιδιών, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη και τη συνενοχή του μεγάλου αδελφού, έχει στήσει μια πλάκα στο μικρό που του δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθεί αθώα για τη θεατρική εμπειρία και τους ηθοποιούς.

Μετά το τέλος της παράστασης, όλοι οι συντελεστές συναντιούνται γύρω από το τραπέζι ενός εστιατορίου όπου πέφτουν οι μάσκες.

Περισσότερες πληροφορίες

Είδος βιβλίου

σαν στο θέατρο

Κωδικός: EB-HOLDEN. Κατηγορίες: , .

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα, θα θέλατε να προσθέσετε τη δική σας;

Κάντε την πρώτη κριτική για: “Το παιδί Χόλντεν”

*